Det er med dyb sorg, vi i dag har modtaget nyheden om, at Erik Vagn Hansen er sovet stille ind her til eftermiddag, tirsdag den 16. april 2024. For mindre end en uge siden havde Erik en samtale med vores formand, hvor han udtrykte, at han var udmattet og ikke ville være i stand til at levere materiale til det kommende klubblad i april. Vi anede derfor, at noget ikke var, som det plejede at være. Han har på trods af helbredet har skrantet de sidste par år holdt sig i gang med klubbladet for det skulle jo laves som han sagde.

Erik blev født den 1. august 1932 og voksede op på Sydsjælland. Han boede i sin barndom og ungdom ved Hovedvej 2 nær Tappernøje. Han blev handelsuddannet ved Importøren i Næstved og arbejdede derefter i flere af firmaets afdelinger som kommis og bestyrer.
Eriks interesse for skak blev vakt i 1947 under en radiolandskamp mellem Norge og Danmark, hvor Bjørn Nielsen tabte til Einar Haave. Denne begivenhed førte til medlemskab af forskellige lokale skakklubber, hvor han fik “gode begynderklø”, men også vandt en del præmier.

I 1952 forlod Erik sin hjemegn, og der gik hele 28 år uden skak på klubplan. Først i 1980 blev det til indmeldelse i Hørsholm Skakklub, og da han året efter flyttede til byen ved Kronborg, meldte han sig ind i Helsingør Skakklub, hvor han snart blev og lige siden har været et skattet medlem.

For blot to år siden valgte bestyrelsen i Helsingør Skakklub at udnævne Erik Hansen som æresmedlem i Helsingør Skakklub for hans mangeårige arbejde for klubben og Dansk Problemskak. Udnævnelsen havde været undervejs i et stykke tid, men det viste sig svært at finde det rette tidspunkt. Vi ville helst hylde Erik i klubben, hvor han efterhånden ikke kommer særlig ofte. Vi valgte derfor at overraske Erik i hans hjem på Vapnagaard for at overrække beviset og takke ham for det store arbejde, han har gjort for klubben. Ja, for han var stadig fungerende redaktør for klubbens blad på trods af, at han blev 90 år den 1. august i 2022! Erik blev derfor skrevet ind i historiebøgerne som blot det 6. medlem, der er udnævnt til æresmedlem.

Problemskak har ligget Eriks hjerte nær i mange år. Han blev medlem af Dansk Problemskak Klub i 1988 og var i begyndelsen en meget flittig løser af opgaverne, skriver Kaare Vissing Andersen i sin hyldest til Erik Hansen i klubbladet gjuli 2022. Senere begyndte Erik selv at komponere opgaver og blev officiel komponist i oktober 1990 med en “hjælpemat i 3 træk”. En del af opgaverne har været bragt i klubbens blade igennem årene. Erik Hansen fik 12 opgaver med i jubilæumsbogen “Dansk Problem Kunst 1932-1992”. Flere “problemer” er kommet til igennem årene, og Erik er nu oppe på 420 egenkomponerede opgaver. Flere er sikkert kommet til efter da han var aktiv med klubblad og problemskak helt ind til hans død.

Erik Vagn Hansen i forbindelse med præmieuddelingen i slutspilslyn i 2019.

Hvert år igennem en årrække har Erik sørget for klubbens turnering i slutspilslyn. En turnering der kræver noget helt særligt af deltagerne til at finde den korrekte løsning og spille partiet færdigt på tid. Han har samtidig sørget for tilhørende præmier til vinderne, som han selv har betalt. Herudover sørgede Erik også for den årlige problemskak-konkurrence i forbindelse med Kronborg turneringen. Den gav altid mange spillere hovedbrud. Også her sponserede Erik selv præmierne.

Erik har i sin tid i klubben været aktiv ikke kun ved de ternede felter i klubbens turneringer. Han har siddet som revisor i cirka 25 år. Han har dog aldrig været en del af bestyrelsen, hvilket han sagtens kunne have været. Men han har i særdeleshed været en bærende kraft i udarbejdelsen af vores elskede klubblad. Han er en af grundene til, at vores klubblad EN PASSANT stadig trykkes. Han havde ellers udmeldt, at han ville trække sig fra posten som redaktør af bladet i 2011. Men da der ikke var nogen til at overtage hvervet, så fortsatte Erik arbejdet og står stadig for arbejdet med bladet i en alder af 92 år. Vi skylder ham en stor tak for en kæmpe indsats for klubben. Han vil blive savnet og husket for hans behagelige væsen samt hans sociale sindelag og uselviske flid.

Æret være hans minde.

René Weichel
Share
This